Εφαρμογές

Υπάρχουσα αγορά για την θέρμανση του νερού από τον ήλιο

Δύο κύριες κατηγορίες που αφορούν την θέρμανση του νερού με ηλιακή ενέργεια προκύπτουν από την τελική χρήση του παραγόμενου νερού. Η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης ( ΖΝΧ ) για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και η θέρμανση μεγαλύτερων όγκων νερού μέσω ενναλακτών σε μικρή κλίμακα ( συστήματα κεντρικής θέρμανσης με χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας ) ή και σε μεγάλη κλίμακα ( πισίνες, θερμοκήπια και λοιπές βιομηχανικές εγκαταστάσεις με αντίστοιχης κλίμακας εξοπολισμό ).

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ :
Μπορεί το ζεστό νερό του ηλιακού θερμοσίφωνα να ζεστάνει το καλοριφέρ του σπιτιού ;

Ζεστό νερό χρήσης

Μεγάλη είναι ποικιλία χρήσης του ζεστού νερού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η πιο κοινή περίπτωση είναι εκείνη της εγκατάστασης ενός απλού ηλιακού θερμοσίφωνα σε ένα σπίτι ή σε μια μικρή επιχείρηση για την κάλυψη των βασικών αναγκών όπως περιγράφονται εδώ. Πέρα από την απλή χρήση, μεγαλύτερης κλίμακας συστήματα παραγωγής ζεστού νερού κατασκευάζοντε για ιδρύματα και οργανισμούς, πολυκατοικίες και συγκροτήματα διαμερισμάτων, σχολεία, νοσοκομεία, συγκροτήματα γραφείων, ξενοδοχεία και άλλα ( δείτε αντίστοιχες φωτογραφίες στην συλλογή εικόνων ). Η χρήση ζεστού νερού δεν σταματά εδώ. Επιχειρήσεις καθαρισμού ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, καθαριστήρια αυτοκινήτων ακόμη και ιχθυτροφεία έχουν ανάγκη από ζεστό νερό η παραγωγή του οποίου συνήθως αποτελεί την μεγαλύτερη επιβάρυνση στους λογαριασμούς ενέργειας και συνεπώς στα έξοδα της επιχείρησης.

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ :
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νερό του ηλιακού θερμοσίφωνα στο πλυντήριο ρούχων και πιάτων ;

Θέρμανση νερού πισίνας

Η θερμοκρασία του νερού στις πισίνες κολύμβησης μπορεί να ρυθμιστεί με τη χρήση ενός ηλιακού συστήματος. Το μεγάλο όφελος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικών πόρων αλλά και η επιμύκυνση της περιόδου χρήσης εξωτερικών πισινών και ειδικά σε χώρες με ψυχρό κλίμα. Στον Καναδά, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες με ψυχρό κλίμα η θέρμανση του νερού με ηλιακά συστήματα αποτελεί πολύ δημοφιλή προσέγγιση αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη αγορά. Στην Ελλάδα και σε παρόμοιες κλιματικά χώρες ο σκοπός αυτός μπορεί να επιτευχθεί με μεγαλύτερη ευκολία. Όπως φαίνεται καθαρά από τα στατιστικά ηλιοφάνειας της Ελλάδας στη χώρα μας ο ήλιος μας χαρίζει την ενέργειά του για περίπου 2700 ώρες κατά μέσο όρο τον χρόνο ( Περισσότερες στην Κρήτη – λιγότερες στα Ιωάννινα ). Από αυτές περίπου 1000 κατά μέσο όρο λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα όπου και προκύπτει το μεγαλύτερο όφελος από την εξοικονόμιση ενεργειακών και οικονομικών πόρων.

Η βασική αρχή και στην περίπτωση των πισινών είναι η ίδια με αυτή των απλών ηλιακών θερμοσιφώνων.

Η θερμοκρασία του νερού στις πισίνες μπορεί επίσης να ρυθμίζεται χρησιμοποιώντας ηλιακά συστήματα θέρμανσης νερού, επεκτείνοντας την περίοδο κολύμβησης και εξοικονομώντας στα κόστη συμβατικής ενέργειας. Η βασική αρχή αυτών των συστημάτων είναι η ίδια με εκείνη των ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού, με τη διαφορά ότι η πισίνα λειτουργεί ως θερμική αποθήκη. Για εξωτερικές πισίνες, ένας σωστά μεγέθους ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να αντικαταστήσει έναν συμβατικό θερμοσίφωνα· το νερό της πισίνας αντλείται άμεσα μέσω των ηλιακών συλλεκτών από το υπάρχον σύστημα φιλτραρίσματος.

Οι εφαρμογές θέρμανσης πισίνας μπορούν να κυμαίνονται σε μέγεθος από μικρές εξωτερικές πισίνες που χρησιμοποιούνται μόνο το καλοκαίρι, όπως αυτή που φαίνεται σε μια κατοικία στην Εικόνα 6, έως μεγάλες εσωτερικές πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων που λειτουργούν 12 μήνες το χρόνο.

Υπάρχει ισχυρή ζήτηση για ηλιακά συστήματα θέρμανσης πισίνας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, η πλειονότητα των πωλήσεων ηλιακών συλλεκτών αφορά μη γυάλινες επιφάνειες για εφαρμογές θέρμανσης πισίνας.

Όταν εξετάζουμε τις αγορές για ηλιακά συστήματα θέρμανσης ζεστού νερού και εφαρμογές πισίνας, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν να προσδιοριστεί αν ένα συγκεκριμένο έργο έχει εύλογο εμπορικό δυναμικό και πιθανότητες επιτυχούς υλοποίησης. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τη μεγάλη ζήτηση για ζεστό νερό προκειμένου να μειωθεί η σχετική σημασία των σταθερών κόστους του έργου· υψηλό τοπικό κόστος ενέργειας· αναξιόπιστη συμβατική προμήθεια ενέργειας· και/ή ισχυρό περιβαλλοντικό ενδιαφέρον από πιθανούς πελάτες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς του έργου.