Που μπαίνει ο αισθητήρας θερμοκρασίας στον ηλιακό
Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται το πώς τοποθετήθηκε ο αισθητήρας θερμοκρασίας DS18B20 στον ηλιακό θερμοσίφωνα. Λιγότερο ή περισσότερο αυτή η περιγραφή παρουσιάζει την μέθοδο που με κάποιες διαφορές, ανάλογα με το μοντέλο ηλιακού θερμοσίφωνα, μπορεί να εφαρμοστεί γενικά.
Που μπαίνει ο αισθητήρας ;
Ο αισθητήρας θερμοκρασίας τοποθετήθηκε στη θέση του θερμοστάτη της ηλεκτρικής αντίστασης του ηλιακού θερμοσίφωνα. Φυσικά κάποιος θα πει ότι χρειάζεται τον θερμοστάτη και την αντίσταση ώστε να την χρησιμοποιεί σε περίπτωση που ο ηλιακός δεν έχει διαθέσιμο νερό. Σωστό είναι αυτό, όμως επειδή στην περίπτωσή μου έχω άλλες εναλλακτικές για ζεστό νερό με πρώτη έναν θερμοσίφωνα ξύλου που παρέχει άφθονο ζεστό νερό όταν χρειαστεί και δεύτερη ένα ηλεκτρομπόιλερ εντός της οικίας μου ήταν εντελώς περιττή η αντίσταση στον ηλιακό. Έτσι αφαίρεσα τον θερμοστάτη και δεν έχω καν ηλεκτρικό ρεύμα στον ηλιακό. Η οπή – τρύπα που αφήνει είναι το κατάλληλο σημείο για τον αισθητήρα θερμοκρασίας διότι φτάνει ακριβώς στο κέντρο της δεξαμενής και όχι κάπου εξωτερικά.
Ποιος αισθητήρας είναι κατάλληλος ;
Πολλοί αισθητήρες θερμοκρασίας κυκλοφορούν για ερασιτεχνική χρήση σε projects με μικροελεγκτές όπως ο Ηλιακός LIVE. Ένας όμως είναι κατάλληλος για την τοποθέτηση σε θερμοσίφωνα είτε αυτός είναι ηλιακός είτε απλός ηλεκτρικός. Και στον θερμοσίφωνα ξύλου το ίδιο ισχύει. Η θέση του θερμοστάτη αφήνει ένα κενό στο οποίο ο αιθητήρας θερμοκρασίας DS18B20 ταιριάζει απόλυτα. Συμπληρωματικά αυτός ο αισθητήρας έχει και τα κατάλληλα χαρακτηριστικά όντας ικανός να μετρήσει μέχρι 120 βαθμούς κελσίου με καλή ακρίβεια. Χωρίς να χρειάζεται στην περίπτωσή μας αναφέρω πως με αυτό τον αισθητήρα μπορούμε να μετρήσουμε και υγρό απευθείας.
Γίνεται ζημιά στον ηλιακό ;
Κατά 99% όχι καθώς μπορεί να περάσει από την οπή που προορίζεται για το καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι και αλλιώς όποιος θέλει να μετρήσει τον ηλιακό θα πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να λειτουργεί η αντίσταση ταυτόχρονα, αφού ο θερμοστάτης έχει αφαιρεθεί. Αν ο ηλιακός δεν έχει τέτοια τρύπα, μια οπή με τρυπάνι στο κατάλληλο σημείο των 6 χιλιοστών δεν θα βλάψει στο ελάχιστο τον ηλιακό.
Γίνεται να μπει κάπου αλλού ο αισθητήρας ;
Ναι αλλά όχι με την ίδια απόδοση στην ακρίβεια. Έχω μετρήσει το θερμοσίφωνα ξύλου και το ηλεκτρομπόιλερ βάζοντας τον αισθητήρα να ακουμπήσει – σφηνώσει στη δεξαμενή εξωτερικά από την οπή του θερμόμετρου. Μπορούμε να πάρουμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες και από εκεί, οι οποίες όμως είναι ευάλωτες στις συνθήκες του περιβάλλοντος με αξιοσημείωτες διακυμάνσεις.
Όλοι οι θερμοσίφωνες έχουν ένα εξωτερικό θερμόμετρο το οποίο λειτουργεί με την επαφή. Αν αφαιρέσουμε αυτό το θερμόμετρο αποκτούμε πρόσβαση στη δεξαμενή του θερμοσίφωνα, ότι είδους και αν είναι αυτός εκτός από τον ηλιακό ο οποίος εξετάστηκε παραπάνω.
Στριμώχνουμε τον αισθητήρα ανάμεσα στη δεξαμενή και τη μόνωση του θερμοσίφωνα και μπορούμε από εκεί να πάρουμε μετρήσεις και μάλιστα καλές μετρήσεις. Το πρόβλημα είναι στη διακύμανση και στην επίδραση του περιβάλλοντος. Βλέπουμε η μόνωση σε έναν θερμοσίφωνα ξύλου όπως αυτός είναι ελάχιστη σε σχέση με εκείνη ενός ηλιακού θερμοσίφωνα. Δείτε παρακάτω τη διακύμανση πως αποτυπώνεται με γραφικό τρόπο.
Ένας θερμοσίφωνας ξύλου μπορεί να ανεβάσει θερμοκρασία μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο μέσο θέρμανσης, εκτός αν είναι χαλασμένος ο θερμοστάτης σε έναν ηλεκτρικό. Δείτε στην γραφική παράσταση πως με λίγα ξύλα έφτασε στους 110 βαθμούς κελσίου. Επικίνδυνη θερμοκρασία όχι για τον θερμοσίφωνα αλλά για τις σωληνώσεις. Δεν πρέπει να περνά νερό μεγάλης θερμοκρασίας στο εσωτερικό δίκτυο σωληνώσεων, πόσο μάλλον αυτής της θερμοκρασίας. Για αυτό το λόγο πρέπει να τοποθετηθεί θερμοστατική βαλβίδα παροχής ζεστού νερού χρήσης πριν την είσοδο στην οικοδομή για τους ηλιακούς οι οποίοι και αυτή μπορούν να ανεβάσουν την θερμοκρασία σε επικίνδυνα επίπεδα.
Στην αρχή του γραφήματος φαίνεται η διακύμανση που προκαλείται από την θερμοκρασία περιβάλλοντος καθώς ο αισθητήρας DS18B20 ήταν τοποθετημένος εξωτερικά. Έχει πριονωτή εμφάνιση γιατί δεν υπάρχει μόνωση. Από 06/12/2024 τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του μπόιλερ, όπως ακριβώς και στον ηλιακό οπότε αναμένεται μια πιο σταθερή συμπεριφορά από εδώ και στο εξής.
- Πλυντήρια Ρούχων με Διπλή Παροχή Νερού - 24 Δεκεμβρίου 2024
- Μεγάλο διάστημα με βαριά συννεφιά και απόδοση ηλιακού θερμοσίφωνα - 17 Δεκεμβρίου 2024
- Ο Καθαρισμός των Συλλεκτών του Ηλιακού Θερμοσίφωνα - 17 Δεκεμβρίου 2024