Η ιδιαίτερη σχέση του Ισραήλ με την παραγωγή ζεστού νερού από τον ήλιο

Η χρήση της δύναμης του ήλιου για την παραγωγή ζεστού νερού αποτελεί μια από τις απλούστερες μεθόδους αν όχι την πιο απλή. Με την θέρμανση του νερού να καταναλώνει περίπου το 40% του μηνιαίου λογαριασμού ενέργειας για ένα σπίτι, η εξοικονόμηση  ( ενέργεια και συνεπώς χρημάτων ) που επιτυγχάνεται είναι πολύ σημαντική. Η χρήση της ηλιακής ενέργειας αποτελεί ένα βήμα προς την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.

Η αναγκαιότητα είναι η μητέρα της εφεύρεσης!

Η χρήση της ηλιακής ενέργειας αποτέλεσε ύψιστη προτεραιότητα για το Ισραήλ από την αρχή της ιδρύσεως του έθνους. Οδηγίες για την χρήση της ηλιακής ενέργειας εκδόθηκαν από το 1980 και κατέστησαν το Ισραήλ την πρώτη χώρα που απαίτησε από όλα τις νέες κατοικίες να έχουν σύστημα παραγωγής θερμότητας – ζεστού νερού χρήσης από τον ήλιο. Το σχέδιο ήταν να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από την εισαγωγή ενέργειας, απο τη στιγμή που δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένα και εκμεταλλεύσιμα αποθέματα ορυκτών καυσίμων.

Στις μέρες μας η εγκατεστημένη ισχύς σε συστήματα παραγωγής θερμότητας παρέχει το 8% της απαιτούμενης ενέργειας γενικά! Ένας συνδυασμός οικονομίας κλίμακας σε συνδυασμό με την ενημέρωση και εκπαίδευση των ανθρώπωνοδήγησαν σε μια πολύ σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής του απαραίτητου εξοπλισμού. Κατά μέσο όρο η απόσβεση μιας επένδυσης σε τέτοιου είδους συστήματα έρχεται σε μόλις 3 χρόνια. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και παρόμοια συστήματα παραγωγής θερμότητας από τον ήλιο βρίσκονται εγκατεστημένα στο 90% των νοικοκυριών του Ισραήλ αποτελώντας μια εντελώς κοινή και αυτονόητη υποδομή. Κάποια κτήρια έχουν καταφέρει να τροφοδοτήσουν όλες τις ενεργειακές ανάγκες τους από τον ήλιο και όχι μόνο την παραγωγή ζεστού νερού.

Η άνυδρη αυτή χώρα δεν απλώς ένας ηγέτης στην παραγωγή θερμότητας από τον ήλιο αλλά και στην ανακλυκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού. Παρόλο το μικρό μέγεθος της χώρας, επενδύθηκαν μεγάλοι πόροι για έρευνα στην διαχείριση του χρησιμοποιημένου νερού. Περί το 70% του νερού επαναχρησιμοποιείται!

Όλες οι τακτικές που περιγράφηκαν παραπάνω συντέλεσαν στην αναγνώριση του Ισραήλ ώς έναν ηγέτη στο χώρο της βιώσιμης ενέργειας και απέδειξαν πως η καθαρή ενέργεια δεν είναι απλώς βιώσιμη αλλά απαραίτητη ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία.

Με τις τιμές όλων των υπόλοιπων καυσίμων και συνεπώς πηγών ενέργειας να έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, κρίνεται επιτακτικό να ακολουθηθεί το παράδειγμα του Ισραήλ από όλες τις χώρες, ακόμη και εκείνες που δεν εχουν την μέγιστη ηλιοφάνεια. Για την Ελλάδα και άλλες Μεσογειακές χώρες δεν τίθεται ζήτημα για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν.

Με πληροφορίες από : Reuters
Εικόνα άρθρου : GreenBiz