Λειτουργεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα ;

Η λειτουργία των ηλιακών θερμοσιφώνων το χειμώνα είναι ένα συχνό ερώτημα, καθώς πολλοί ανησυχούν αν η μειωμένη ηλιοφάνεια θα επηρεάσει την απόδοση τους. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες λειτουργούν κανονικά και το χειμώνα, αλλά η απόδοσή τους είναι μειωμένη συγκριτικά με το καλοκαίρι, όταν η ηλιοφάνεια είναι μεγαλύτερη.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το νερό μπορεί να μη φτάνει στην ίδια θερμοκρασία όπως το καλοκαίρι, όμως εξακολουθεί να θερμαίνεται αρκετά για καθημερινή χρήση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ακόμα και με συννεφιά, ο ήλιος παράγει ακτινοβολία που απορροφάται από τους συλλέκτες. Οι σύγχρονοι ηλιακοί θερμοσίφωνες διαθέτουν εφεδρικές λύσεις, όπως ηλεκτρικές αντιστάσεις ή σύστημα κεντρικής θέρμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής παροχή ζεστού νερού, ακόμα και όταν η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη.

Συνοπτικά, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν να λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά για τις ημέρες με μειωμένη ηλιοφάνεια, οι εφεδρικές λύσεις είναι απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης του νερού.

Για να αποδειχθεί η απόδοση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα κατά τη διάρκεια του έτους και ειδικά του χειμώνα, δημιουργήθηκε το project ζωντανής παρακολούθησης της θερμοκρασίας του ηλιακού ζωντανά. Μπορείτε να δείτε τη θερμοκρασία του νερού στο δοχείο ( ΖΝΧ ), τη θερμοκρασία αέρα που αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα για την απόδοση και τη θέρμανση του νερού στους ηλιακούς συλλέκτες ( εκτός από την ύπαρξη της ηλιακής ακτινοβολίας ) και τη φωτεινότητα με βάση έναν αισθητήρα LDR. Εκτός από τις τρέχουσες τιμές υπάρχουν γραφήματα με το ιστορικό από την αρχή λειτουργίας του καταγραφέα δεδομένων.