Ηλιακός και πλυντήρια ρούχων
Όπως προκύπτει από το γράφημα της κατανάλωσης ρεύματος ενός πλυντηρίου ρούχων το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης λαμβάνει χώρα κατά την αρχική φάση και όταν θερμαίνεται το κρύο νερό βάση του επιλεγμένου προγράμματος πλύσης ( 40 βαθμούς στο παράδειγμα ). Στη συνέχεια γίνεται κατανάλωση από το γύρισμα του κάδου η οποία είναι πολύ μικρή και αυξάνεται στιγμιαία κατά τη διάρκεια του ξεβγάλματος – στυψίματος αλλά είναι πολύ χαμηλότερης απαίτησης σε σχέση με τη θέρμανση του νερού. Να σημειώσουμε πως η ηλεκτρική αντίσταση των πλυντηρίων είναι 2000 watt ( 2kw ). Σύμφωνα με το πρότυπο energy star μια νέα συσκευή που ακολουθεί το πρότυπο, χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 20 λίτρα νερού κατά την ενεργοβόρα φάση.
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας το χειμώνα
Πάρα πολλά νοικοκυριά κατά τη διάρκεια του χειμώνα “απενεργοποιούν” τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το σκεπτικό ότι το νερό ζεσταίνεται από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης ( μπόιλερ ) οπότε δεν χρειάζεται να ασχολείται κάποιος με τον “ασταθή” τον χειμώνα ηλιακό θερμοσίφωνα. Πολλές είναι οι μέρες κατά τη διάρκεια του έτους που ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν μπορεί να μας παρέχει τους περίπου 38 βαθμούς που είναι η μέση αποδεκτή θερμοκρασία για το μπάνιο των ανθρώπων. Ελάχιστες είναι όμως εκείνες που δεν μπορεί να μας παρέχει νερό στους 21 βαθμούς, ιδανική θερμοκρασία για να παρέχουμε νερό στο πλυντήριο μέσω θερμοστατικής βαλβίδας. Ακόμη και χαμηλότερη να είναι π.χ 15 βαθμοί σε σχέση με τους 5 του δικτύου υπάρχει όφελος.
Η θερμοκρασία του νερού του δικτύου στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία η μέση θερμοκρασία του νερού στο δίκτυο στην κλιματική ζώνη Δ είναι 5-7 βαθμούς κελσίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, ενώ και στις υπόλοιπες κλιματικές ζώνες δεν ξεπερνά τους 12. Λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά αυτά δεδομένα Θα εξετάσουμε δύο περιπτώσεις της θέρμανσης του νερού από το πλυντήριο κατά τη διάρκεια των “κρύων” μηνών του έτους. Για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα πλύσης στους 40 βαθμούς θα υπολογίσουμε την ενέργεια που απαιτείται από το πλυντήριο για να ζεστάνει νερό περίπου 20 λίτρων. Επίσης θα εξετάσουμε αυτό το σενάριο για τελική θερμοκρασία προγράμματος στους 30 βαθμούς και θα καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα.
- Χρήση νερού από το δίκτυο απευθείας στους 6 βαθμούς
- Χρήση νερού από θερμοστατική βαλβίδα στους 21 βαθμούς ( νερό που ένας ηλιακός μπορεί να μας δίνει σχεδόν όλο το χρόνο σε οποιαδήποτε κλιματική ζώνη )
Ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την θέρμανση του νερού
Παράδειγμα 1ο
Ποσότητα νερού 20 λίτρων, θερμοκρασία προγράμματος 30 βαθμοί κελσίου από τους 6 βαθμούς απευθείας από το δίκτυο και από τους 21 βαθμούς μέσω θερμοστατικής βαλβίδας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία παραπάνω, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πολύ σημαντική. Θα χρειαστούν από την αντίσταση του πλυντηρίου 0,56kwh ενώ με την παροχή “χλιαρού” νερού από τον ηλιακό θερμοσίφωνα 0,21kwh. Η διαφορά και η εξοικονόμηση στο πρόγραμμα των 30 βαθμών είναι πολύ σημαντική και άνω του 60%. Αποφεύγουμε την παράθεση τιμών σε € καθώς αυτό αποτελεί πολύ ευμετάβλητη παράμετρο, ειδικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αφορά ενέργειας στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να κάνει υπολογισμούς ανάλογα με το πρόγραμμα-σύμβαση που έχει συνάψει με τον προμηθευτή του.
Παράδειγμα 1ο
Ποσότητα νερού 20 λίτρων, θερμοκρασία προγράμματος 40 βαθμοί κελσίου από τους 6 βαθμούς απευθείας από το δίκτυο και από τους 21 βαθμούς μέσω θερμοστατικής βαλβίδας.
Και στην περίπτωση των 40 βαθμών προκύπτει αξιόλογη εξοικονόμηση. Από 0,79kwh θα χρειαστούν 0,44kwh αν τροφοδοτήσουμε νερό από τον ηλιακό θερμοσίφωνα μέσω θερμοστατικής βαλβίδας. Αυτό σημαίνει πάνω από 40% εξοικονόμηση.
Γενικώς ο υπολογισμός για την απαιτούμενη ενέργεια που απαιτείται για την θέρμανση ποσότητας νερού από αρχική θερμοκρασία σε τελική θερμοκρασία χρησιμοποιεί τον ακόλουθο τύπο ως παράδειγμα :
20 λίτρα * (40°C – 6°C) * 4.18 J/g°C = 2842j
* Τα 2842 joule ισοδυναμούν με 0,79kwh και λόγω του ότι είναι ευκολότερο για τον αναγνώστη να καταλάβει την ενέργεια ως κιλοβατώρα παρά ως joule , γίνεται χρήση αυτής της μονάδας. Εξάλλου στους λογαριασμούς ρεύματος η χρέωση γίνεται με την κιλοβατώρα ( kwh ).
Πολύ κρύο νερό και ασπρίσματα στα ρούχα
Άλλο ένα πλεονέκτημα από την χρήση νερού από θερμοστατική βαλβίδα αποτελεί το γεγονός πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι πολύ πιθανό να καταλήξει απευθείας στο πλυντήριο νερό θερμοκρασίας χαμηλότερης από 15 βαθμούς κελσίου. Σε χαμηλές θερμοκρασίες το απορρυπαντικό δυσκολεύεται αρκετά να διαλυθεί σωστά. Αυτό έχει συνέπειες, η πλύση δεν έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα ενώ μπορεί να ρούχα να καταλήξουν με ανοιχτόχρωμες κηλίδες ( ειδικά στα σκουρόχρωμα υφάσματα ) οι οποίες δεν είναι τίποτα άλλο από υπολείμματα απορρυπαντικού που δεν διαλύθηκε κατά την αρχική φάση και εγκλωβίστηκε ανάμεσα στις πτυχώσεις. Η τροφοδοσία νερού από θερμοστατική βαλβίδα βοηθά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Οικολογική προσέγγιση
Εξοικονόμηση ενέργειας δεν σημαίνει μόνο εξοικονόμηση χρημάτων, σε περίοδο ενεργειακής ανεπάρκειας σημαίνει πολλά περισσότερα. Είναι δεξιότητα να μπορείς να φέρεις σε πέρας την ίδια εργασία χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια και χωρίς να υπονομεύσεις την ποιότητα. Το 2022 ο κόσμος μπήκε σε μια κατάσταση όπου η ενέργεια ακρίβυνε πάρα πολύ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διατυπώθηκαν απόψεις και προβλέψεις για την Ευρώπη πως θα υπάρξει ενεργειακό black out. Φυσικά αυτό δεν το εύχεται κανένας.
To περιεχόμενο του άρθρου και οι προβληματισμοί που εξετάστηκαν, απασχολούν περισσότερο εκείνους που ζούνε εκτός δικτύου ( OFF GRID ) σε σπίτια και εγκαταστάσεις που παράγουν μόνες τους την ενέργεια που χρειάζονται. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη ασχοληθεί και πιθανώς έχουν βρει την ιδανική μέση κατάσταση στις ενεργειακές τους απαιτήσεις. Με την κατάσταση που διαμορφώθηκε το 2022 στην Ευρώπη λόγω του Ουκρανικού ζητήματος, και τις τιμές προμήθειας ενέργειας που διαμορφώνονται από το χρηματιστήριο ενέργειας είναι μια ευκαιρία για όλους μας να σκεφτούμε περισσότερο με όρους εξοικονόμησης ενέργειας και όχι απλώς ευρώ.
- Πλυντήρια Ρούχων με Διπλή Παροχή Νερού - 24 Δεκεμβρίου 2024
- Μεγάλο διάστημα με βαριά συννεφιά και απόδοση ηλιακού θερμοσίφωνα - 17 Δεκεμβρίου 2024
- Ο Καθαρισμός των Συλλεκτών του Ηλιακού Θερμοσίφωνα - 17 Δεκεμβρίου 2024
Είχα τον ίδιο προβληματισμό. Ενώ υπάρχει άφθονο ζεστό νερό στον ηλιακό, καθόμαστε και σπαταλάμε ενέργεια ζεσταίνοντας το κρύο νερό για να το χρησιμοποιήσουμε στο πλυντήριο πιάτων, ρούχων, μαγείρεμα, τσάι, καφές κτλ.
Τώρα πλέον έχω έναν θερμοσίφωνα 40 λτ μέσα στο μπάνιο. Έχω ρυθμίσει τον θερμοστάτη στους 50 και μια χαρά φτάνει για να κάνει ένας μπάνιο.
Έχω συνδέσει το πλυντθο ρούχων και πιάτων στην παροχή του ζεστού, οποτε όταν τελειώσω το μπάνιο, βάζω μπρος το πλυντήριο και έτσι αξιοποιώ το νερό που προσέχει που πλέον έχει πέσει η θερμοκρασία από τους 50 και θα πήγαινε χαμένο.
Το επόμενο βήμα είναι η θερμό στατική βαλβίδα.