Προστασία του ηλιακού το καλοκαίρι
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά πολλοί αναρωτιούνται αν χρειάζεται να τον σκεπάσουν για να αποφύγουν υπερθέρμανση ή βλάβες. Το κάλυμμα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του από την υπερθέρμανση, ειδικά αν δεν χρησιμοποιείτε συχνά ζεστό νερό. Επίσης, προστατεύει από καιρικά φαινόμενα και αυξάνει τη διάρκεια ζωής του. Ωστόσο, σε περιοχές με ήπια θερμοκρασία ή όταν το ζεστό νερό καταναλώνεται συχνά, το σκέπασμα μπορεί να μην είναι απαραίτητο.
Πιο συγκεκριμένα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά όχι μόνο* η θερμοκρασία του νερού στο δοχείο του ηλιακού μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τους 100 βαθμούς. Αυτό αποδεικνύεται από τη μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από το project Ηλιακός LIVE η οποία είναι : 100.31 . Παρόλο που μπορεί να υπάρξει εκτόνωση από την βαλβίδα ασφαλείας του ηλιακού και να μη προκύψει άμεσα κάποιο πρόβλημα, το να αφήνουμε να μπαίνει στο δίκτυο σωληνώσεων του κτηρίου νερό με θερμοκρασία από 90 βαθμούς και άνω μπορεί να προκαλέσει ζημιές που δεν έχουν καμία σχέση με τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
Πρακτική συμβουλή : Αν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γνωρίζουμε πως θα απουσιάσουμε για αρκετό καιρό και το νερό δεν μπορεί να καταναλωθεί καλό είναι να τοποθετούμε ένα κάλυμμα ηλιακού θερμοσίφωνα μειώνοντας αρκετά την πιθανότητα να προκύψει κάποιο πρόβλημα όσο λείπουμε.
Υπάρχει και η περίπτωση βέβαια να χρειαστεί να σκεπάσουμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα για άλλο λόγο και πάλι για να τον προστατέψουμε. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα καιρικά φαινόμενα και πιο συγκεκριμένα το χαλάζι. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατά καιρούς έχουν βιώσει την απογοήτευση του σπασίματος του ηλιακού συλλέκτη. Παρόλο που είναι μια ζημιά που συνήθως μπορεί να επιδιορθωθεί πρακτικά απαιτεί αρκετή εργασία και υλικά. Όλες οι εταιρίες δηλώνουν πως τα τζάμια των συλλεκτών είναι πολύ μεγάλης αντοχής. Φυσικά είναι, όμως τα πολλά παραδείγματα σπασίματος μετά από χαλάζι δείχνουν πως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, ένα από αυτά και στον δικό μου ηλιακό θερμοσίφωνα.
Πριν αποφασίσετε να σκεπάσετε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα, βεβαιωθείτε ότι έχετε μελετήσει το κλίμα της περιοχής σας και τις ανάγκες σας για ζεστό νερό. Η σκίαση ή ορισμένα ειδικά καλύμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διατηρηθεί η σωστή λειτουργία του συστήματος χωρίς βλάβες. Ακόμη και σε αυτή την πολύ απλή ενέργεια, συμβουλευτείτε τον τεχνικό – εγκαταστάτη σας για τυχόν ειδικές οδηγίες καθώς το πώς θα τοποθετηθεί το κάλυμμα δεν είναι το ίδιο πάντοτε ανάλογα με το αν ο ηλιακός σας διαθέτει 1 ή 2 συλλέκτες κτλ.
* Και όμως συνέβη : Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να παγώσουν τους εξωτερικούς σωλήνες του ηλιακού καθιστώντας αδύνατη την εκμετάλλευση του νερού. Αν κατά το ίδιο διάστημα επικρατεί έντονη ηλιοφάνεια ( άσχετα με την παγωνιά ) εφόσον το νερό δεν καταναλώνεται μπορεί να πλησιάσει σε επίπεδα «συναγερμού» ακόμη και το χειμώνα. Αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν και το ιντερνετικό θερμόμετρο του Ηλιακού LIVE το έχει καταγράψει.
- Που μπαίνει ο αισθητήρας θερμοκρασίας στον ηλιακό - 6 Δεκεμβρίου 2024
- Τι είναι η ράβδος ανόδιου ή μανγήσιου - 5 Δεκεμβρίου 2024
- Συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα - 5 Δεκεμβρίου 2024